Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. cookies

Blog medyczny

Dbajmy o właściwe żywienie osób starszych; Marta Szkupińska, dietetyk


Przeciętny czas życia społeczeństw wydłuża się. W wieku senioralnym ryzyko niesamodzielności znacznie wzrasta, dlatego zagwarantowanie właściwej opieki osobom w podeszłym wieku to jedno z najistotniejszych wyzwań starzejących się państw. Odpowiednie żywienie jest bardzo ważnym jej elementem.

Szacuje się, że w latach 2030–2060 Polska stanie się najstarszym europejskim państwem – mamy największy przyrost osób w wieku senioralnym w stosunku do całej populacji. Wraz z procesem starzenia nasilają się demencja starcza, apatia, depresja, które mogą skutkować zaniedbywaniem posiłków lub całkowitym ich pomijaniem.

Ilość a jakość
Może wystąpić niedożywienie ilościowe i jakościowe, które związane jest z niewystarczającą podażą mikro- i makroskładników w codziennej diecie. Ryzyko niedożywienia jakościowego u osób w podeszłym wieku jest duże, gdyż zmiany fizjologiczne w przewodzie pokarmowym wpływają na zmniejszenie wchłaniania wielu składników pokarmowych. Pamiętajmy, że powszechnie przyjmowane leki, oprócz wpływu na łaknienie, mogą również ograniczać przyswajanie niektórych składników odżywczych. Już sam ubytek uzębienia powodujący trudność w gryzieniu i żuciu pokarmów może wywoływać niechęć do jedzenia lub wykluczenie z diety istotnych ze względów odżywczych składników pokarmów.

Ocena stanu odżywienia
Bardzo istotne jest więc kontrolowanie zarówno jakości, jak i ilości pożywienia spożywanego przez osobę starszą. Już kilkudniowe ograniczenie spożycia stwarza prawdopodobieństwo wystąpienia niedożywienia, a co za tym idzie, osłabienia siły mięśniowej, gorszej odporności, większego ryzyka powstania odleżyn. By ocenić ryzyko niedożywienia, przeprowadza się ocenę stanu odżywienia. Od 2012 roku jest ona obowiązkowym badaniem, któremu powinien być poddany każdy Pacjent przyjmowany do szpitala. Wykonując proste obliczenia, sami możemy sprawdzić, czy starsza osoba przebywająca pod naszą opieką jest zagrożona niedożywieniem. Bardzo cenne w rozpoznawaniu stopnia niedożywienia będą też wyniki badań biochemicznych, np. poziom albumin, transferryny i prealbuminy. W przypadku stwierdzenia niedożywienia trzeba zidentyfikować jego przyczyny oraz podjąć natychmiastową interwencję żywieniową. Może ona uwzględniać jedynie poprawę jakości i ilości posiłków bądź wymagać wprowadzenia doustnych suplementów pokarmowych (gotowych diet przemysłowych) lub rozpoczęcia leczenia żywieniowego drogą inną niż doustna.

Artykuł pochodzi z 1/2015 numeru kwartalnika Grupy LUX MED „Blisko Zdrowia”

Grupa Lux Med Sp. z o.o.

LUX MED Tabita Sp. z o.o.
ul. Długa 43
05-510 Konstancin-Jeziorna
tel. 22 737 64 00
e-mail: tabita(at)luxmed.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone
przez LUX MED Tabita Sp. z o.o. - Tabita.waw.pl
Strzałka do góry